Website optimalisatie

Website optimaliseren: meer dan SEO

Hoe goed de website ook aansluit bij jullie organisatiedoelstellingen en hoe mooi deze ook is, optimaliseren is essentieel om gevonden te worden door jullie doelgroep.

Het draait hierbij om meer dan alleen zoekmachine optimalisatie (SEO). Om jullie vindbaarheid te vergroten moet er onder andere gekeken worden naar de bezoekersdata op de website, de snelheid, updates en veiligheid.

Wat zegt de data?

Bij website optimalisatie is het belangrijk om te beginnen met het analyseren van de statistieken. Door Google Analytics te koppelen aan jullie website wordt er inzicht verkregen in de manier waarop de website gebruikt wordt door bezoekers. Deze inzichten helpen mogelijkheden tot verbetering zichtbaar te maken.
Belangrijke inzichten zijn:

  • Waar komen de bezoekers vandaan
  • Welke pagina’s vinden bezoekers interessant
  • Op welke pagina’s haken de bezoekers af
Website optimaliseren voor Google

A/B testen

Een andere manier om inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt op de website is het uitvoeren van A/B testen. Door twee versies van bijvoorbeeld een button op een bepaalde pagina te maken die verdeeld worden over de bezoekers, kan gemeten worden op welke button vaker geklikt wordt. Met deze informatie kan de website vervolgens geoptimaliseerd worden.

Website snelheid verbeteren

Snelheid

Iedereen kent het wel, een website die langzaam laadt: irritant toch? De kans is dan groot dat de bezoekers de website verlaten. De laadtijd van een website heeft direct invloed op de gebruikservaring en heeft hiermee indirect invloed op de conversie.

Updates en veiligheid

Een belangrijk onderdeel van optimalisatie van een website is het uitvoeren van updates en het borgen van de veiligheid. Google geeft ‘onveilige websites’ minpunten bij het bepalen van de positie in zoekopdrachten. Om te beginnen dient iedere website voorzien te worden van een SSL-certificaat: dat slotje voor jullie domeinnaam. Daarnaast zijn er functionaliteiten binnen jullie website die frequent een update nodig hebben. Deze updates hebben vaak te maken met veiligheid, niet onbelangrijk dus! Een gehackte website wordt niemand vrolijk van.

Veiligheid website verbeteren

Mijn aanpak

De optimalisatie van een website is een doorlopend proces. Google stelt continu nieuwe spelregels op, de concurrenten zitten niet stil en jullie eigen organisatie ontwikkelt zich volop. Dit alles maakt dat het een must is om een actieplan op te stellen!